NMBU-studenter i sving i laboratoriet. Bildet er tatt i forbindelse med at NMBU blir vertskap for et nytt forskningssenter for miljøvennlig energi. Foto: Håkon Sparre
NMBU-studenter i sving i laboratoriet. Bildet er tatt i forbindelse med at NMBU blir vertskap for et nytt forskningssenter for miljøvennlig energi. Foto: Håkon Sparre

Vanskeligst å komme inn på NMBU

Poengsummen for å komme inn på de mest populære studiene innen fornybar energi øker. Nåløyet er trangest hos NMBU, mens UiT er på andreplass. NTNUs masterstudie "Energi og miljø" må ta til takke med tredjeplass.

Publisert: 25. July 2019, 13:58  
Oppdatert: 25. July 2019, 14:24

UTDA NMBU NOR

Kun søkere som hadde minst 56,0 i poengsum får tilbud om studieplass ved NMBUs masterprogram "Miljøfysikk og fornybar energi". Det viser tall fra hovedopptaket til Samordna opptak.

Det er det studiet det vanskeligste å komme inn på av landets studier innen fornybar energi.

   

– Hard jobbing over tid

Programrådsleder for dette NMBU-studiet, Arne Auen Grimenes, mener dette skyldes lang og hard jobbing over tid. Han påpeker at studiet startet i 1994 og er Norges eldste innen fornybar energi.

– Vi var små i starten, men har bygd opp studiet over tid. Det tar fort en generasjon å bygge en merkevare. Nå er vi der. Vi var også så heldige at vi hadde veldig gode studenter helt fra starten, sier Auen Grimenes.

Han mener mange av disse, for lengst uteksaminerte studentene, har gått inn i sentrale jobber i bransjen og gjort seg bemerket.

– De har fungert som en god reklame for studiet.

   

Tung realfagsplattform

Han mener studiets største styrke er den tunge realfagsplattformen innen matematikk og fysikk og at man får en dobbelt utdannelse – både innen fysikk og energi.

– Den dype fysikkforståelsen studentene får, gjør dem veldig anvendelige. De har en solid verktøykasse i bunnen, noe som gjør at de raskt kan kaste seg over alt fra kjemi til maskinlæring, sier Grimenes.

Han peker på at den sterke teknologiutviklingen fører til økende etterspørsel etter fagfolk med tung bakgrunn, som raskt kan kaste seg over nye teknologier som dukker opp. De siste to årene på studiet kan studentene også spesialisere seg innen de ulike fornybare energikildene.

Auen Grimenes påpeker imidlertid at studentene ikke på noen måte kommer gratis til det.

– Allerede fra første dag får de de beskjed om at det som gjelder er blod og svette, slit og tårer.

   

Økende poengsummer

Poengsummen som trengs for å komme inn har økt for alle de sju studiene som topper listen - i forhold til i fjor

Det er imidlertid betydelig enklere å komme inn på de andre studiene i fornybar energi. Blant annet kom alle inn på studiene som har elkraft i navnet

      

De mest populære studiene innen fornybar energi:

(Tallene er innhentet fra Samordna opptak)

Poenggrense, hovedopptak

2019

2018

NMBU: Master: Miljøfysikk og fornybar energi

56,0

54,4

UiT: Master: Energi, klima, miljø

54,8

53,2

NTNU: Master: Energi og miljø

54,4

53,2

NTNU: Bachelor: Fornybar energi

53,8

52,8

UiB: Master: Energi

53,3

52,3

NMBU: Bachelor: Energi og miljøfysikk

52,7

52,0

NMBU: Bachelor: Fornybar Energi

51,9

50,5